Projekt neve

Állami pénzügyi intézmény logisztikai központja – központi folyadékhűtők cseréje

Projekt címe:
Budapest, XXIII.

Kivitelezés éve
2022-2023

Rövid leírás

Két darab, összesen 1420 kW teljesítményű és 13 tonna össztömegű csavarkompresszoros folyadékhűtőt telepítettünk a tetőtéri hűtőgépudvarban. A régiek bontását és az újak felemelését autódaruval végeztük.

A hűtési kör szekunder oldalát 2 db hőcserélővel leválasztottuk, a primer kört részlegesen cseréltük, melynek közösített szakaszán NÁ250-es csőméretekkel dolgoztunk.

A primer kör meglévő-megmaradó szakaszait CIPP technológiával béleltük. A technológia lényege, hogy egy speciális gyantával átitatott, szintetikus anyagból készült bélés kerül a meglévő csőbe, mely nagynyomású levegő segítségével ráfeszül a csőfalra, ahol a gyanta megkötését követően vízzáró bevonatot képez. Ezáltal a mechanikailag megfelelő, de bélelés nélkül a belső falról leváló részecskék által okozott, a lemezes hőcserélő apró réseit eltömítő iszapot képző csőszakaszokat megtarthattuk.

A teljes hidraulikai rendszer elkészültét követően a primer szakaszt feltöltöttük hűtőfolyadékkal, melyhez összesen 10.300 liter glikol-víz keveréket használtunk fel. Ezt követte a nyomáspróba, a folyadékhűtők elektromos bekötése, a hidraulikai beszabályozás, a csőszakaszok szigetelése, és a keményhéjalás.

A folyadékhűtőket integráltuk az épület felügyeleti rendszerébe. A munkát végül beüzemeléssel és sikeres tesztüzemmel zártuk.

Partnereink