Projekt neve

Gyermelyi tésztagyár – energiahatékonysági fejlesztés

Projekt címe
2821 Gyermely, Bajnai út 1.

Kivitelezés éve
2023

Rövid leírás

A 2023-as évben céges megkereséseink közé tartozott a közismert Gyermelyi tésztagyár fenntartási költségcsökkentő célzatú felkérése. A gyárat 2003 óta hőenergiával ellátó 3 db, egyenként 1300 kW-os gázkazán üzemi időszakban megfelelő hatékonysággal üzemel, azonban amikor a gyárban üzemszünet van, a hőenergia igény jelentősen lecsökken. Az ilyenkor szükséges temperáláshoz a nagy kazánok fűtési teljesítménye túlméretezett.

A probléma megoldásaként a meglévő gépházba egy kisebb, 115 kW teljesítményű Remeha kondenzációs gázkazán került beépítésre, amely az üzemszüneti időszakban hivatott ellátni a gyár csökkentett hőszükségletét. A kazán megfelelő teljesítményű lemezes hőcserélővel leválasztva, a meglévő fűtőköri osztó-gyűjtőre került rákötésre. A szekunder köri áramlást Wilo szivattyúk biztosítják.

További költségcsökkentő lépésként a gyár meglévő, tetőn elhelyezett légkezelőinek eddigi vizes fűtőkörét 1-1 700, illetve 550 kW-os lemezes hőcserélővel választottuk le, melyeket ezt követően 35%-os propilén-glikol fagyálló folyadékkal töltöttünk fel. Ezáltal lehetőség adódik a jövőben arra is, hogy üzemszünet idején ezt a fűtőkört ne kelljen ellátni a fagyvédelemhez szükséges fűtési energiával. A hőcserélők mellett páros keringető szivattyúk, tágulási tartályok, biztonsági-, szűrő-, és mérőszerelvények kerültek beépítésre.

Végül a hálózati melegvíz ellátást is átalakítottuk: a meglévő HMV tároló elbontásra került, és a gyár egy másik épületrészében található 1000 literes csőkígyós HMV tároló került bekötésre a fűtési osztó-gyűjtőre való direkt rákötéssel.

Az átalakításoknak köszönhetően jelentős mértékben sikerült csökkenteni a tésztagyár környezetterhelését, és fenntartási költségeit. A projekt beruházási költségei várhatóan 1-2 éven belül térülnek majd meg.

Partnereink